Mensen mediteren al duizenden jaren en deze ontspanningstechniek vindt zijn oorsprong in India. Mediteren is een techniek die ons in staat stelt ons lichaam en onze geest te relaxen en bovendien onze geest te verlossen van onnodige gedachtes en hersenactiviteit. Het geeft ons innerlijke rust, nieuwe energie en kracht. We worden opmerkzamer, bewuster en maken contact met onszelf.
Mediteren bestaat al duizenden jaren en heeft de tand des tijd goed doorstaan. Wanneer er voor het eerst gemediteerd werd is onduidelijk. Waarschijnlijk is het allemaal begonnen enkele duizenden jaren geleden bij bijeenkomsten van jagers en de Sjamanen. De eerste echte aantoonbare meditatie geschiedenis begint in India. Meditatie is de kerntechniek van Boeddha’s benadering om ons uit het lijden van de geest te verlossen. In de klassieke yoga zijn fysieke oefeningen slechts een fase in het pad naar verlichting. De zevende stap in het pad van een yoga is meditatie. Vanuit India verspreidde het boeddhisme en yoga zich naar China en Tibet.
Mediteren brengt in de eerste plaats ontspanning voor de geest en het lichaam. Door te mediteren geef je je over aan de weldadige verlaging van de frequentie (alfa golven) van je hersengolven en haal je de spierspanning uit je lichaam. Dat geeft een heerlijke innerlijke rust en een gevoel van nieuwe kracht en energie. Regelmatige perioden van diepe ontspanning door het toepassen van meditatietechnieken kunnen stress verminderen en ons zo minder vatbaar maken voor aan stress gerelateerde ziekten.
Tijdens het mediteren zijn we ontspannen en toch alert. Onderzoek wijst uit dat naarmate we ons langer met meditatie bezighouden we fundamenteel steeds meer gaan ontspannen. We worden opmerkzamer, bewuster en maken contact met onszelf. iets We moeten mediteren dus niet met een droom, slaap of trancestaat verwarren, want tijdens die momenten zijn we, in tegenstelling tot bij meditatie, niet bewust en alert.